SWORDS - Spoken Word Sessions: Alina Purcaru, Andrew Davidson-Novosivschei, Iris Nuțu, Alexandru-Codruț Ivașcu – Control Club, 19 ianuarie
Seria SWORDS - Spoken Word Sessions revine, la început de an, cu al treilea sezon ce îmbină performance-uri spoken word cu muzică și proiecții multimedia. Primul episod îi are ca invitați pe Alina Purcaru, Andrew Davidson-Novosivschei, Iris Nuțu și Alexandru-Codruț Ivașcu, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 19 ianuarie, de la ora 19, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.
Biletele, în număr limitat, sunt disponibile în rețeaua Eventbook.
Alina Purcaru este scriitoare, jurnalistă și traducătoare. A publicat trei volume de poeme, rezistență (Cartea Românească, 2016), Indigo (Tracus arte, 2018) și Tot mai multă splendoare (Cartier, 2022), care a câștigat patru premii prestigioase: Premiul Cartea de poezie a anului, decernat în cadru Galei Tinerilor Scriitori, Premiul Observator Universitas, Premiul Z9 pentru Poezie și Premiul Leibniz pentru Poezie. Este coautoare a romanului colectiv Rubik (Polirom, 2008) şi coordonatoare a mai multor volume colective: Poveşti cu scriitoare şi copii (Polirom, 2014), 10.000 de semne/Otros 10.000 caracteros (antologie bilingvă de proză românească, în ediție româno-spaniolă, apărută la Editura ICR în 2017) și, împreună cu Paula Erizanu, a antologiei de poeme în trei volume Un secol de poezie română scrisă de femei (Cartier). A scris și două cărţi pentru copii, Catrina și marele Domn Somn şi Un unicorn în muzeul de oase (ambele publicate la Cartier, cu ilustrații de Mihaela Paraschivu, 2017). Este membră PEN, poeme de-ale ei au fost traduse în mai multe limbi şi este prezentă cu contribuții în mai multe volume colective.
Andrew Davidson-Novosivschei (n. 1987) e profesor, poet și traducător din Arizona, stabilit din 2015 în București. Scrie poezie în română și în engleză și a publicat în Poesis Internațional, Tribuna, Apricity Press, Poetic Stand și altele. Poemul său „the taste of freedom” a fost nominalizat pentru premiul Pushcart din SUA. În 2022, a avut o expoziție solo „pop-up book” cu versuri ilustrate la Diptych Art Space. A fost invitat la festivaluri precum Poezia e la Bistrița, Festivalul Internațional de Poezie București, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) și la cluburi de lectură precum Cenaclul Republica și Institutul Max Blecher. Traducerile sale literare s-au publicat în reviste precum Asymptote Journal, Trafika Europe și au câștigat burse de la Institutul Cultural Român și FILIT. Volumul său de debut, inimă leneșă, a câștigat Premiul Radu Demetriades pentru debut în poezie, în 2024.
Iris Nuțu (n. 1996) este poetă, traducătoare și profă de engleză. Din toamna lui 2015, cutreieră holurile și sălile Facultății de Litere din București, unde a ținut, ani mai târziu, seminarele de teoria literaturii care-i plăcuseră cel mai mult în studenție și de la care s-a bucurat că a păstrat cu sfințenie toate notițele. După o licență despre jazz în romanele lui Boris Vian & Olivier Bourdeaut și o disertație despre depresie în adaptări cinematografice susținută la CESI, în prezent lucrează la o teză de doctorat despre ficțiune mitologică feministă scrisă de autoare contemporane și încearcă să-și facă mai mult timp pentru poezie. Are două pisici roșcate, Electra și Oreste, și un număr impresionant de plante care variază în funcție de aventurile nocturne ale celor doi. Nu iese niciodată din casă până nu-și găsește căștile și adesea se întâmplă să nu-și amintească unde le-a lăsat.
Alexandru-Codruț Ivașcu este librar în Cărturești Carusel, poet și geek cu foarte multe hobbyuri costisitoare. Anul trecut a lansat în online Geekon Hub, un site plus revistă pentru geekși. A făcut și câteva performance-uri. De vreo 3 ani tot zice că lucrează la un volum de poezie, dar în loc să scrie, citește sf-uri postapocaliptice, se joacă pe laptop și se uită la anime-uri isekai.
Cosmin Perța este poet, prozator, eseist, performer și manager cultural. În ultimii 20 de ani a publicat 6 volume de poezie, a făcut două instalații poetice multimedia, a organizat câteva zeci de evenimente poetice, a ținut ateliere de scriere și a performat în zeci de festivaluri pe patru continente.
Iulian Morar este organizator și curator la evenimente culturale din țară și din străinătate, fondator Liveland, creatorul și protagonistul edițiilor Midweek Tapes din Control, având totodată multe participări muzicale la diverse evenimente de spoken word.
SWORDS - Spoken Word Sessionsîși propune să aducă laolaltă poeți, actori, autori și performeri, în spectacole spoken word, completate de muzică și proiecții multimedia. Curatori: Cosmin Perța și Iulian Morar.
Biletele sunt disponibile în număr limitat și pot fi achiziționate în avans, la prețul de 40 de lei (primele 30 de bilete), în rețeaua Eventbook. Ulterior, prețul unui bilet va fi 50 de lei.